Tato stránka v rámci poskytování služeb využívá cookies, pokračováním v návštěvě stránky souhlasíte s jejich používáním.

ROZUMÍM

Základní umělecká škola
Starý Plzenec

Co se událo

20. 04. 2008

Výstava žákovských prací na zámku Klenová

Již tradičně v jarním období pořádá Galerie Klatovy na zámku Klenová výstavu žákovských prací ze ZUŠ Plzeňského kraje. Jako každoročně, i letos se ve výstavní expozici objevují díla mladých výtvarníků ze Starého Plzence. Již několikrát byla oceněna tvorba žáků, kteří pracují v naší škole pod vynikajícím vedením p.uč. Jany Frolíkové. Loni dokonce šestiletý David Soukup získal za svůj obrázek "Policejní pes" hlavní cenu výstavy - Zlatou paletu Vilmy Vrbové-Kotrbové. Právě tato práce ze Starého Plzence se stala hlavním motivem oficiální pozvánky pro letošní ročník výstavy.

Zajeďte na Klenovou, nebudete litovat!

http://www.gkk.cz/cesta

18. 04. 2008

Koncert ve Stříbře

Houslistky ze třídy M. Esterleho vystoupily 28. března 2008 v renesanční síni radnice ve Stříbře. Krásné prostředí a výborná akustika se spolu se zdařilými výkony H. Esterlové, E. Menclové, L. Lejčkové a J. Jendelové zasloužily o velmi působivý hudební zážitek. Poděkování patří také panu učiteli F. Gregoriadesovi za spolehlivý a inspirující klavírní doprovod. Koncert měl velmi dobrou odezvu, která vyústila do nabídky další spolupráce. Na muzicírování v tak pěkném sále se budeme velmi těšit.

18. 04. 2008

Úspěchy smyčcového oddělení naší školy

V sobotu 5. dubna 2008 se v plzeňské ZUŠ B. Smetany konalo krajské kolo Národní soutěže základních uměleckých škol ve hře na smyčcové nástroje. Máme radost, že naše žákyně, kterým se podařilo postoupit z okresního kola, úspěšně zahrály i v kole krajském a naše škola se může pochlubit 3. místem pro violoncellistku Emmu Čížkovou, 2. místem houslistky Heleny Esterlové a dvěma prvními místy s postupem do ústředního kola, která vybojovaly houslistky Johana Jendelová a Lucie Lejčková.

Všem žákyním gratulujeme a děkujeme za skvělou reprezentaci, postupujícím držíme palce do dalšího klání. Ústřední kolo soutěže ZUŠ ve hře na smyčcové nástroje se koná ve dnech 23. až 25. května 2008 v Liberci.

22. 02. 2008

Úslaváček v rozhlase

V neděli 10. února byl lidový soubor Úslaváček ze ZUŠ Starý Plzenec hostem živého vysílání pořadu "U muziky s Plzeňáky", který pravidelně připravuje plzeňské studio Českého rozhlasu. Mladí zpěváci a muzikanti připravili hodinový pořad písniček z našeho kraje a před zaplněným velkým studiem ČR Plzeň zahráli a zazpívali s velikou chutí, radostí i velmi dobrou muzikantskou kvalitou.

V krátkých vstupech mezi jednotlivými písněmi zpovídal pan redaktor Jaroslav Kopejtko zakladatelku a vedoucí souboru, paní učitelku Kateřinu Palátovou. Posluchači se dozvěděli mnoho informací o činnosti souboru i o všech okolnostech, které provázejí práci s dětmi. Díky velmi pěkné atmosféře ve studiu mohly děti hrát bez trémy či strachu a jejich vystoupení mělo velmi pozitivní ohlas přítomných diváků i posluchačů Českého rozhlasu.

Jen zasvěcený pozorovatel si dokáže představit, kolik úsilí stojí příprava takového programu a načasování dětského soustředění na tak náročný výkon. Za tuto velikou práci děkujeme paní učitelce Kateřině Palátové a přejeme Úslaváčku mnoho dalších úspěchů.

28. 01. 2008

Soubor taneční hudby

Na koncertě žáků, který se uskutečnil 24. ledna 2008 na radnici ve Starém Plzenci, se poprvé představil nově pracující soubor taneční hudby pod vedením pana učitele Františka Bayera. S radostí jsme přijali tuto novou aktivitu a přejeme další úspěšné působení.

28. 01. 2008

Úspěch naší žákyně

Žákyně Kateřina Hofmanová z pěvecké třídy paní učitelky Markéty Jáchymovské z nezvěstické pobočky naší školy složila úspěšně přijímací zkoušku na Konzervatoř v Plzni a byla přijata ke studiu na této škole.

Žákyni i její vyučující gratulujeme!

28. 12. 2007

Vystoupení lidového souboru Úslaváček

Předvánoční čas byl plný muzicírování a koncertování také pro lidový soubor Úslaváček. Na svém samostatném podvečeru ve velkém sále Lidového domu připravil Úslaváček pásmo koled a vánočních písní. V programu se představil také dětský pěvecký sbor ZUŠ, který zahájil svou činnost v září a pomalu sbírá zkušenosti i nové členy. Oba soubory pak v poslední den školy před svátky zahrály a zazpívaly koledy u stromečku před radnicí ve Starém Plzenci.

28. 12. 2007

Vystoupení souboru barokní hudby ve Stříbře

Těsně před začátkem vánočních prázdnin vystoupil soubor barokní hudby ve Stříbře na koncertě místní ZUŠ. V samostatném programovém bloku zazněly skladby G. Ph. Telemanna. Snad se našim mladým muzikantům podařilo v příznivém světle ukázat krásu smyčcového zvuku i souhry a získat i ve Stříbře nové zájemce o hru na housle.

06. 12. 2007

Výstava ke 40. výročí soutěže Alšova země

V pondělí 26. listopadu 2007 se v atriu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v Praze konala slavnostní vernisáž výstavy ke 40. výročí soutěže "Alšova země".

Tuto výtvarnou soutěž pro nejmladší tvůrce výtvarných děl pořádá Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze. Ke "kulatému jubileu" konání soutěže byla uspořádána v prostorách Parlamentu České republiky výstava, zachycující průřez úspěšnými pracemi minulých ročníků. Záštitu nad akcí přijala 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR paní Miroslava Němcová. Na slavnostní otevření výstavy byli pozváni dlouholetí úspěšní účastníci soutěže z řad učitelů výtvarných oborů. Mezi pozvanými a oceněnými kantory byla i naše výtvarnice Jana Frolíková. Gratulujeme!

26. 11. 2007

Komorní soubor barokní hudby v Německu

Komorní soubor barokní hudby, tvořený žáky staroplzenecké ZUŠky, již po několikáté cestoval se svým programem do Německa. Opakující se pozvání mladých muzikantů zprostředkoval ředitel jedné ze základních škol ve Weidenu, pan Rainer Christoph, který velmi cílevědomě buduje česko - německé partnerské vztahy. Na jeho škole se vyučuje český jazyk a on sám, jako zapálený učitel dějepisu, věnuje velkou pozornost myšlence tzv. "Zlaté stezky – Die Goldene Strasse", která spojovala oba národy již v dávné minulosti.

Celovečerní přednáška na toto téma se konala v pátek 9. 11. 2007 nedaleko Weidenu ve vesnici Rotzendorf v objektu historické zemědělské usedlosti, přebudované na velmi příjemné restaurační a společenské zařízení – Cafe Federkiel. Zcela zaplněný sál stylové vinárny (cca 80 posluchačů) naslouchal velmi pozorně zajímavé prezentaci pana ředitele Christopha a také hudbě plzeneckých muzikantů, kteří tentokrát hráli výhradně díla německého barokního skladatele G. Ph. Telemanna. Vystoupení souboru barokní hudby bylo přijato s velikým nadšením, a tak se již plánuje na jaro další pozvání, a to do reprezentačních prostor zámku v Altenstadtu, bezprostředně sousedícího s městem Weiden.

Je velmi potěšitelné, že úroveň práce žáků Základní umělecké školy ve Starém Plzenci snese mezinárodní srovnání a je dobrým "vývozním artiklem". Za dobrou reprezentaci školy i města chceme poděkovat těmto žákům: houslistkám Johaně Jendelové, Evě Menclové a Lucii Lejčkové, violoncellistovi Pavlu Kilbergrovi a cembalistovi Ondřeji Faitovi.

ZUŠ Starý Plzenec

Raisova 2
332 02 Starý Plzenec

Tel.: 377 966 167

E-mail: zus-plzenec@volny.cz

© 2007 - 2024 ZUŠ Starý Plzenec
FoxprofiLogo Foxprofi