Tato stránka v rámci poskytování služeb využívá cookies, pokračováním v návštěvě stránky souhlasíte s jejich používáním.

ROZUMÍM

Základní umělecká škola
Starý Plzenec

Co se událo

20. 04. 2012

Národní soutěž ZUŠ 2012 a úspěšná prezentace hudebního oboru školy

V letošním roce se konala soutěž ve hře na dechové nástroje a ve zpěvu, soutěž v komorní a souborové hře lidových nástrojů a soutěž smyčcových souborů a orchestrů. Po hojně obsazeném okresním klání i v letošních krajských kolech dosáhli v březnu naši žáci v silné konkurenci zejména plzeňských škol pěkných výsledků.

V soutěži v sólovém zpěvu získali ve svých kategoriích Jan Kolář 1. místo, Jiří Šlégr 2. místo a Barbora Žitníková 3. místo (žáci jsou ze třídy paní učitelky M. Jáchymovské a P. Vlachové).

Ve hře na dechové nástroje se nejlépe dařilo Kláře Škaloudové (zobcová flétna, 2. místo v nulté kategorii, vyučující H. Pumrová), Ondřeji Denkovi (klarinet, 2. místo v 8. kategorii, vyučující M. Petruň) a Janu Vlachovi (pozoun, 3. místo ve 4. kategorii, vyučující K. Palát).

V soutěži souborové hry lidových nástrojů vybojovala 2. místo ve své kategorii i muzika dětského lidového souboru Úslaváček pod vedením K. Palátové, známá veřejnosti svými vystoupeními při oslavách, staročeských májích, vánočním koledování i v pravidelných komponovaných programech spolu s tanečníky, pěveckým sborem a žáky dramatického oboru školy.

V letošním školním roce vzniklý smyčcový soubor žáků "L’estro arco" pod vedením M. Esterleho se bohužel nemohl soutěže souborů a orchestrů zúčastnit, protože jeho řady navštěvují i dospělí žáci školy, zato se stále častěji představuje plzenecké veřejnosti při nejrůznějších kulturních příležitostech.

Všem, kteří se s velkým nasazením a zapálením stále snaží náš uspěchaný každodenní život plný všedních starostí obohacovat krásnou hudbou, děkujeme.

17. 03. 2012

Výstava výtvarných prací žáků ZUŠ ve Staroplzenecké galerii

Vyučující výtvarného oboru ZUŠ – paní Jana Frolíková a Eliška Majerová – pro nás připravily další z výstav prací svých žáků. Vernisáž se konala ve středu 7. března 2012.

Tématem, jež spojuje většinu vystavených prací, je interiér kostela Narození Panny Marie na Malé Straně. V uplynulých týdnech mohly děti kostel několikrát společně navštívit, dostalo se jim i historického výkladu od pana faráře P. Franty. Působící atmosféru prostoru, inspiraci gotickými freskami nebo právě obnovovanými varhanami pak mohly nechat promluvit ve svých malbách, kresbách, linorytech, v keramice či papírových objektech.

Množství zpracování varhanního motivu ve vystavených pracích není náhodné. Od podzimu se ve Starém Plzenci rozbíhá práce občanského sdružení Staroplzenecké varhany, které chce pomocí pravidelných benefičních koncertů a dalších kulturních akcí s dlouhodobou sbírkou pomoci k záchraně plzeneckých varhan. Tak i tato výstava může posloužit k dovybudování cenného nástroje.

Atmosféru vernisáže dotvořila varhanní hudba v podání žákyně Lucie Bártové ze třídy pana učitele Romana Škaly. Výstava je otevřena do 3. května 2012.

ZUŠ Starý Plzenec

Raisova 2
332 02 Starý Plzenec

Tel.: 377 966 167

E-mail: zus-plzenec@volny.cz

© 2007 - 2024 ZUŠ Starý Plzenec
FoxprofiLogo Foxprofi