Tato stránka v rámci poskytování služeb využívá cookies, pokračováním v návštěvě stránky souhlasíte s jejich používáním.

ROZUMÍM

Základní umělecká škola
Starý Plzenec

Co se událo

23. 04. 2013

Soutěž základních uměleckých škol ve školním roce 2012/2013

V letošním roce se naši žáci připravovali na účast v Národní soutěži ZUŠ ve hře na akordeon, elektronické klávesy a v komorní hře dechových, smyčcových a smíšených souborů. Protože již několik let patří Starý Plzenec do okresu Plzeň-město, musejí se plzenečtí žáci již v okresních kolech vyrovnávat s tvrdou a velice početnou konkurencí ze všech plzeňských základních uměleckých škol. Jsme rádi, že i přesto můžeme našim žákům a jejich kantorům blahopřát k mnohým vynikajícím hudebním výkonům i soutěžním výsledkům.

V akordeonové soutěži naši školu reprezentoval v 1. kategorii Jan Chytrý
(2. místo v okresním kole) a ve 3. kategorii David Soukup (1. místo v okresním i krajském kole).

Letos se poprvé uskutečnila i soutěž ve hře na elektronické klávesové nástroje, která zatím teprve hledá svá ustálená pravidla a svoji podobu, proto v ní bylo vyhlášeno rovnou až krajské kolo. Mezi osmdesáti soutěžícími děti ze Starého Plzence jistě nezapadly. První místo vybojovali Kryštof Holý a Nico Santini (1. kategorie), druhé místo Dominik Cibulka, Dagmar Franková (1. kategorie) a Lucie Bártová (6. kategorie). Třetí místo pak obsadili Aleš Hobl (2. kategorie), Jan Šebele a Lukáš Rajchl (3. kategorie).

V soutěži komorní hry s převahou smyčcových nástrojů nás letos zastupovaly 2 soubory. Soubor barokní hudby (Eva Menclová, Anna Kejvalová, Erik Kočandrle, Pavel Kilbergr a Barbora Vochocová) ve velice početně obsazené 4. kategorii okresního kola získal 2. místo. Trio ve složení Matěj Borovský, Lukáš Děkanovský a Antonín Borovský nám udělalo radost svým 1. místem jak v kole okresním, tak i krajském. Z míry je nevyvedl ani štáb České televize, která jejich vystoupení v obou kolech (jako letos již jejich mnohá další vystoupení, přípravy a rozhovory) natáčela pro chystaný pořad o nadaných dětech, který bude vysílán na podzim letošního roku.

Soutěž komorní hry s převahou dechových nástrojů je tradičně nejvíc obsazená. Z okresního kola si naše škola odvezla 3 třetí místa – duo zobcových fléten z 1. kategorie (H. Šlaisová, H. Žitníková), duo zobcových fléten z 2. kategorie (T. Šašková, L. Valentová) a duo zobcových fléten ze 4. kategorie (K. Böhmová, O. Šťastný), dále pak 2 druhá místa – klarinetové duo z 1. kategorie (Š. Suchý, A. Denková) a trio zobcových fléten z 1. kategorie (A. Hejzková, A. Kounovská, B. Šlaisová) a také 3 první místa – trio zobcových fléten ve složení K. Perol, K. Vrbová a S. Trojovská z 1. kategorie (v krajském kole se umístili druzí), kvarteto zobcových fléten ve složení B. Žitníková, A. Kounovská, T. Šebková a B. Šlaisová z 2. kategorie (v krajském kole třetí), duo zobcových fléten ve složení D. Kotorová a M. Hamplová ze 4. kategorie (v krajském kole první). Soutěže se zúčastnily také dva společné klarinetové soubory vytvořené panem učitelem Martinem Petruněm spolu s jeho žáky ze ZUŠ B. Smetany v Plzni – ve 3. kategorii soutěžil Matěj Škaloud (v krajském kole 2. místo) a ve 4. kategorie Ondřej Denk (v krajském kole 1. místo s postupem do ústředního kola). Největší blahopřání patří právě Ondřeji Denkovi, který se svým souborem získal i v ústředním kole soutěže v Liberci první místo.

05. 03. 2013

Republikové finále soutěže Dětská Porta 2013 v Praze

1. a 2. února 2013 se konalo v bohnickém "Divadle za plotem" v Praze již tradiční finále soutěže Dětská Porta. Republikovému finále předcházela oblastní kola Dětské Porty v jednotlivých městech. V rámci této soutěže vystupovali jednotlivci i skupiny různých věkových kategorií. Školní kapela "Bengál" tvořená žáky ZŠ Spálené Poříčí a zároveň ZUŠ Starý Plzenec (Markéta a Vendula Janovská, Tomáš Kutálek, Stanislav Hefert, Miroslav Kraml a Filip Kadlec) pod vedením pana učitele Romana Škaly reprezentovala Plzeňský kraj v konkurenci dalších 10 kapel v kategorii do 15 let. Této soutěže se kapela zúčastnila již potřetí. Úroveň účinkujících ve všech kategoriích byla velmi vysoká, přesto kapela "Bengál" nejvíce nadchla celé obecenstvo a odvezla si domů již podruhé Cenu diváka. Všem soutěžícím a panu učiteli R. Škalovi blahopřejeme a přejeme jim mnoho dalších úspěchů.

ZUŠ Starý Plzenec

Raisova 2
332 02 Starý Plzenec

Tel.: 377 966 167

E-mail: zus-plzenec@volny.cz

© 2007 - 2024 ZUŠ Starý Plzenec
FoxprofiLogo Foxprofi