Tato stránka v rámci poskytování služeb využívá cookies, pokračováním v návštěvě stránky souhlasíte s jejich používáním.

ROZUMÍM

Základní umělecká škola
Starý Plzenec

Co se událo

25. 02. 2020

Republikové finále hudební soutěže Folky Tonk 2020

FolkyTonk je dvoudenní hudební soutěž s kamarádskou atmosférou, na které se každý rok představí desítky nadějných interpretů hrající folk a příbuzné žánry. V porotě zasedají osobnosti folkové hudební scény a každý soutěžní den je zakončený koncertem hudebních hostů. V minulosti zde vystoupili např. Voxel, kapela Isara, Maranatha Gospel Choir a další!

Kapela Dragons postoupila do finále již po třetí, poprvé to bylo ještě pod názvem Mrňouskové. Letošní ročník byl zatím rekordním co se týče počtu soutěžících jak v sólových vystoupeních tak v kategoriích kapel. Kategorie kapely do 15 let měla 11 zástupců a v pátek 14, 45 ji odstartovala naše kapela Dragons. Děti si skvěle poradily s trémou a nervozitou, která je před samotným vystoupením ovládala a na pódiu předvedly výborný výkon, za který sklidily upřímný potlesk publika.

Muzikanti své vystoupení zahájili písní Stromy od autorské dvojice Svěrák a Uhlíř. Navázali písní královny české country Věry Martinové Nebe, peklo, ráj. Píseň začíná trojhlasým vokálem a capella a zpěvačky Nicola, Eliška, Veronika a Tereza ho zvládly na jedničku. Že tento song dětem sedí, bylo vidět i na ostatních muzikantech. Kytaristi Jarda a Vojta poslali divákům několik úsměvů a bylo na nich poznat, že si hru užívají. Dominik na pódiu krásně rozezněl svůj akordeon a to všechno jistil ze zadní části pódia svou rytmicky přesnou a jistou hrou Ondra na bicí. Děti se rozloučily písní od Karla Kryla Morituri te salutant. Při ní už byli všichni účinkující uvolněni a vychutnávali si své vystoupení.

To se ovšem nedalo říci o rodičích, kteří s napětím prožívali každý tón a drželi kapele palce až do zaznění posledního akordu. Já to všechno prožíval asi nejintenzivněji a jsem šťastný, že to malí muzikanti opět zvládli a předvedli na finále FOLKY TONK velice kvalitní výkon.

Kapelník a vedoucí souboru Roman Škala

31. 10. 2019

Ocenění dlouholeté práce

Ve středu 4. září 2019 proběhl v nádherných prostorách Senátu Parlamentu ČR slavnostní koncert vítězů ústředních kol soutěží ZUŠ, který uspořádala Umělecká rada ZUŠ ČR ve spolupráci s MŠMT a Senátem Parlamentu ČR.

V rámci tohoto koncertu bylo oceněno několik osobností z pedagogického prostředí zvláštní cenou Umělecké rady ZUŠ ČR za mimořádný přínos pro rozvoj základního uměleckého vzdělávání. Mezi oceněnými byl také ředitel plzenecké ZUŠky pan Miloslav Esterle.

Blahopřejeme a přejeme mnoho dalších pedagogických i uměleckých úspěchů.

učitelé ZUŠ Starý Plzenec

31. 10. 2019

Páteční večer v „rokáči“

V pátek 27. září 2019 dostala kapela DRAGONS příležitost vyzkoušet si jaké to je zahrát si a zazpívat v MUSIC CLUBU ve Spáleném Poříčí. Tuto možnost jim nabídla kapela GALILEO, které tímto děkujeme.

Malí muzikanti se tak stali předkapelou zkušenějších starších muzikantů. Obě kapely se před svým vystoupením vzájemně hecovaly a užívaly si atmosféry klubové scény. Na všech muzikantech byla patrná drobná nervozita, ale zároveň natěšení na samotný koncert. Hned po první písničce ze všech spadla tréma zásluhou skvělého publika

Děti si společně s panem učitelem Romanem Škalou připravili 8 písniček + 2 jako přídavek. Na konci vystoupení sklidili zasloužený bouřlivý potlesk. Kluci a holky se toho zhostili na 1*. Velkou radost měly i děti z toho, že se na ně přišlo podívat i několik spolužáků se svými rodiči. Kapelu nyní čeká soutěž na DĚTSKÉ PORTĚ, tak jim a panu učiteli Romanu Škalovi držme palce.

Vendula Karasová

15. 10. 2019

Kapela Dragons na Městských slavnostech Spáleného Pořičí

V neděli 15. září se ve Spáleném Poříčí konala tradiční celodenní městská slavnost. Hlavní koordinátorkou této slavnosti byla paní Ivana Paseková, která se již několik let stará o kulturní akce v obci. Stalo se již tradicí, že na této slavnosti s kapelou Dragons pravidelně vystupujeme. Vystoupení na začátku září je pro nás vždy velkou výzvou, neboť po dvouměsíčním prázdninovém nezkoušení kapely to není jednoduché, a tak trochu riskantní. Ale adrenalin k muzice patří a hraní na podiu poříčského špejcharu je pro mladé muzikanty vždy příjemné, tak jsme i letos pozvání rádi přijali.

Před nedělním vystoupením jsme se s kapelou několikrát sešli a nazkoušeli 14 písní, kterépak děti od 13 hodin představily početnému publiku. Kapela několikrát v průběhu koncertu sklidila bouřlivý potlesk, který byl pro nás pro všechny odměnou za náročnou přípravu na koncert.

Zářijové vystoupení úspěšně odstartovalo novou sezónu. V letošním školním roce 2019/20 připravuji na přání dětí reprízu mého muzikálu Čertovská pohádka. Věřím, že nás letos opět čeká spousta pěkných vystoupení, stejně jako to bylo v předchozích letech. Závěrem chci také poděkovat rodičům, kteří mně pomohli s dopravou a instalací aparatury. Myslím si, že jsme dobrý team.

Mgr. Roman Škala

ZUŠ Starý Plzenec

Raisova 2
332 02 Starý Plzenec

Tel.: 377 966 167

E-mail: zus-plzenec@volny.cz

© 2007 - 2024 ZUŠ Starý Plzenec
FoxprofiLogo Foxprofi