Tato stránka v rámci poskytování služeb využívá cookies, pokračováním v návštěvě stránky souhlasíte s jejich používáním.

ROZUMÍM

Základní umělecká škola
Starý Plzenec

Co se událo

17. 11. 2017

Plzenečtí zpěváci v Rudolfinu

Ve čtvrtek 9. listopadu zažili členové pěveckého sboru ze ZUŠ Starý Plzenec spolu se svými vedoucími mimořádný a neopakovatelný zážitek. Stali se spoluúčinkujícími slavnostního koncertu ke dni Válečných veteránů v Dvořákově síni pražského Rudolfina, do posledního místa zaplněné především vojáky a jejich rodinnými příslušníky.

V úvodu slavnostního koncertu vystoupil s projevem jménem všech veteránů válečný pilot RAF generálmajor Emil Boček, který je místopředsedou Československé obce legionářské. Nejdříve návštěvníky v sále požádal o minutu ticha za padlé kamarády, hrdiny 2. světové války, a poté poděkoval ministerstvu obrany a české armádě, že na veterány nezapomínají a pomáhají jim v jejich osobním životě. O sváteční atmosféru se s veterány podělili také hosté – náměstkyně pro řízení sekce právní MO Alena Netolická, náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Josef Bečvář či hosté z řad senátorů, poslanců a představitelů zastupitelských úřadů.

Hlavními protagonisty hudebního programu byli umělci z Ústřední hudby Armády ČR se svými hosty, kteří se představili několika orchestrálními skladbami, vystoupili i vynikající instrumentální, operní, muzikáloví a jazzoví sólisté, mimo jiné nevidomá klavíristka Ráchel Skleničková. Pod taktovkou podplukovníka Jaroslava Šípa a majora Patrika Spinka zazněly skladby slavných autorů, např. árie Královny noci z opery Kouzelná flétna, árie Julie z opery Romeo a Julie, melodie z filmů Titanic a Piráti z Karibiku.

Ústřední hudba AČR si ke spolupráci pozvala také dětský Pěvecký sbor Stonožka. Stonožkové hnutí Na vlastních nohou spolupracuje s armádou ČR již několik let. Pěvecký sbor Stonožka složený z žáků ZUŠ ve Starém Plzenci a žáků Základní školy ve Spáleném Poříčí pod vedením sbormistra Romana Škaly vystoupil se třemi písněmi. Přítomné dojalo zejména krásné podání písně „Chválím tě, země má“ od J. Uhlíře a Z. Svěráka, zazpívané společně s muzikálovým zpěvákem Josefem Vágnerem, s nímž sbor zazpíval i svou další píseň Never Be Alone, jež se stala stonožkovou hymnou. Vystoupení sboru a zároveň celý koncert uzavřela společná píseň Škoda lásky, kterou v době 2. světové války znal snad celý svět.

Koncert dýchal výjimečnou, slavnostní atmosférou. Pro všechny aktéry bohatého programu bylo velkou ctí účastnit se této významné akce. Pochvala a poděkování patří všem žákům pěveckého sboru ze ZUŠ Starý Plzenec a zejména panu učiteli Romanu Škalovi a jeho kolegyním Petře Vlachové a Markétě Kofroňové, kteří s žáky písně nastudovali.

Mgr. Soňa Tikalská, Miloslav Esterle

30. 10. 2017

Úspěch výtvarníků ze ZUŠky

V letošním roce se konala soutěžní přehlídka prací žáků výtvarných oborů ZUŠ celé republiky. V ústředním kole, které probíhalo začátkem října 2017 ve Šternberku, uspěly i práce dětí ze Starého Plzence a jejich výtvarné projekty získaly výborné hodnocení – bronzové pásmo. V konkurenci všech českých a moravských ZUŠek je to mimořádný úspěch, vždyť řada škol je specializovaná jen na výtvarné umění. Díky zapálené, důsledné a přitom tvůrčí a inspirované práci paní učitelky Jany Frolíkové (která se dětem věnuje již 30 let a své pracovní výročí letos v září oslavila i uspořádáním výstavy vlastních výtvarných prací pod názvem „Daleko“ ve Staroplzenecké galerii) můžeme mít dobrý pocit, že máme jednu z nejlepších „výtvarek“ v naší zemi. Paní učitelce i všem malým výtvarníkům blahopřejeme. ME

ZUŠ Starý Plzenec

Raisova 2
332 02 Starý Plzenec

Tel.: 377 966 167

E-mail: zus-plzenec@volny.cz

© 2007 - 2024 ZUŠ Starý Plzenec
FoxprofiLogo Foxprofi